Izzadásgátló kezelés

botulinum toxinnal

Izzadásgátló kezelés Bellemedic

Mikor javasolt az izzadásgátló kezelés?

A hiperhidrózis egy olyan állapot, amikor a verejtékmirigyek az élettaninál több verejtéket választanak ki. Kétféle eredetű lehet: primer/elsődleges, vagy másodlagos (gyógyszerek, vagy belgyógyászati, endokrinológiai, fertőzéses vagy neurológiai betegségek által okozott).

A másodlagos hiperhidrózist az alapjául szolgáló betegség kezelésével, vagy az azt kiváltó gyógyszer abbahagyásával lehet megszüntetni. Ezzel ellentétben a primer hiperhidrózis általában öröklött, már korai életkorban jelentkezik. A normál verejtékmirigyek ilyenkor a túlzott idegi stimulációra adott válaszul túl nagy mennyiségű verejtéket választanak ki, valószínűleg a hiperhidrotikus személyek szimpatikus idegrendszerének kóros működése miatt. A fokozott izzadás rendkívüli mértékben zavarja mind a nőket, mind a férfiakat a magánéletben és a munkahelyen. A kezeléssel jelentős életminőség javulás érhető el a pácienseknél.

A botulinum toxin kiválóan alkalmazható a fokozott izzadás kezelésére. Leggyakrabban a hónaljak területén alkalmazzuk, továbbá a túlzott tenyéri és talpi izzadás megszüntetésére is alkalmas. A kezelés működési elve, hogy a beadott hatóanyag, a botulinum toxin, blokkolja az idegvégződések és a verejtékmirigyek közötti ingerületátvitelt. Ennek köszönhetően az izzadságmirigy nem húzódik össze, és nem önti el verejtékkel a bőrfelületet stressz, szorongás, hideg, vagy meleg hatására.

Fontos!

Az idegvégződéseket és a verejtékmirigyeket nem károsítja a kezelés, így biztonsággal használható 18 éves kor felett.
A kezelés két hét alatt fejti ki hatását, ami átlagosan körülbelül 8-10 hónapon át érzékelhető, ezután a kezelés korlátlanul ismételhető.

Hogyan történik a beavatkozás?

A kezelés gyors, körülbelül 20-30 percet vesz igénybe, nem befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, így szinte bármikor elvégezhető. A bőr fertőtlenítése és sz.e. helyi érzéstelenítése után a botulinumtoxint egy vékony tűvel a kezelni kívánt bőrfelületbe felszínesen beszúrjuk számos előre meghatározott ponton.
A kezelés minimális kellemetlenséggel jár. Ezután kerülni kell néhány napig a fokozott fizikai aktivitást, a hőhatást (szauna, szolárium), a kezelés napján tilos alkoholt fogyasztani és nem javasolt hónaljdezodort használni.

Az alábbi esetekben nem végezhető el

autoimmun betegség fennállása esetén
terhesség és szoptatás idején
bizonyos izom- és idegrendszeri eredetű betegségek fennállása esetén